Fedtforskrækket? Aldrig i livet!

Fedtforskrækket? Aldrig i livet!
24. september 2015 admin

Fedt er stadig et ret udskældt næringsstof. Specielt blandt kvinder, men hvorfor? Jeg møder på mit arbejde dagligt kvinder, som har svært ved at indføre fedt i deres kost igen, da dette ellers fantastiske nærringsstof har fået skylden for de ekstra kilo på sidebenene.

En fedt skal og burde være en fast del af ens kost. Fedt indgår i utrolig mange vigtige processer i kroppen, og mangel herpå kan have stor indflydelse på dit velvære.

Hvorfor er fedt så fantastisk? Jeg lister her et par af de mange fordelagtige egenskaber ved fedt:

 

 1. Bedre optagelse af vitaminer: Fedt er ansvarlig for optimal transport og optagelse af flere livsnødvendige vitaminer. Herunder K, E, D og A.
 1. Visse fedttyper er livsnødvendige, men vi kan ikke selv danne dem, og vi skal derfor tilfører dem via kosten. Disse er omega-3 og omega-6 fedtsyre, som er essentielle for bl.a. hjernefunktion, syn og led.
 1. Bedre hormonel balance: Fedt spiller en stor rolle for hormonel-balance. Cellemembranen, som er ansvarlig for passage eller tilbageholdelse af stoffer, består bl.a af lipider (fedtstof). Omega-3 fedtsyrerne DHA og EPA er specielt essentielle for optimal cellefunktion, da disse er indbygget i cellemembranen.

–       Hos kvinder kan komplikationer af for lidt fedt – eller for meget ”dårligt” fedt (transfedt) –forsage uregelmæssig menstruation, PMS styrelser, lavt energi-niveau og tidlig overgangsalder.

–       Hos mænd kan det forsage mindre udskillelse af androgener og testosteron, som er essentielle for deres reproduktive sundhed og sexlyst.

 1. Sænke inflammation og betændelse: Optimale niveauer af specielt Omega 3 kan sænke eventuelle inflammations- og betændelsestilstande i kroppen.
 1. Bedre hukommelse og humør: Grundet Omega-3 store indflydelse på hjernens opbygning og funktion vil underskud heraf have indflydelse på ens humør og hukommelse.
 1. Flottere hud. Tør hud er oftest forsaget af mangel specielt omega-3 fedtsyre.
 1. Stort energilager. Bidrager med mere energi pr. gram. 1 gram fedt giver 9 kcal, hvorimod kulhydrat og protein giver 4 kcal/gram.
 1. Fedt er en smagsforstærker. Fedt får bare maden til at smage af lidt mere, og det er da at foretrække!

Skærmbillede 2015-09-25 kl. 12.42.17

Køb god fiskeolie rig på Omega 3 fra Pure Pharma HER

Gode fedtkilder:

 • Avokado
 • Økologisk smør
 • Kokosolie
 • Nødder
 • Kokosmælk
 • Kokosnød
 • Fed ost
 • Kerner
 • Fed fisk