Husker du at variere din træning?

Husker du at variere din træning?
2. februar 2015 admin

For et par uger siden skrev jeg en blog omhandlende nogle af de hyppigste fejl blandt mine klienter, når de starter op hos mig. I denne blog vil jeg tage hånd om en af disse, og hvordan du kan undgå at begå samme fejl. Vi rammer muren. Resultaterne udebliver. Motivationen daler. Du føler, at du går i ring… igen og igen..

Personlig træner Rikke Hansen

Variation er et absolut must, når vi træner. Vi bliver nød til at tænke på kroppen, som en forholdsvis primitiv mekanisme, som er designet til at overleve. Kroppen ændrer sig ikke, fordi vi har spændt løbeskoene, kørt kortet igennem ind-checkningsmaskinen i fitness og hygge-snakker med veninden gennem det gode trofaste program, som vi fandt på nettet for 6 måneder siden.Hvis vi ønsker resultater – omend det er i forhold til styrke- eller kredsløbs-træning – skal vi konstant udfordre og “stresse” kroppen. 

Hvis vi gerne vil have en reaktion fra kroppen på vores træning, skal vi “tvinge” den til dette. Vil vi gerne være stærkere eller hurtigere, skal vi give kroppen en grund til at opbygge større og stærkere muskler, stærkere hjerte, bedre iltoptagelse, bedre kondition mm. For at undgå stagnation (stilstand) i et træningsforløb, er det super vigtigt, at kroppen hele tiden bliver udsat for nye stressfaktore. Hvis vi konstant løfter den samme vægt, det samme antal gange i lige mange sæt igen og igen … og igen … vil kroppen ikke længere se dette, som en “udfordring” da den fint er i stand til at udfører den pågældende opgave – så hvorfor ændre sig? Den har jo ikke behovet?

Hvis vi derimod (hver 3-5. uge) ændrer én eller flere faktorer i træningsprogrammet vil kroppen have et fortsat behov for tilpasning, da den hele tiden vil møde nye stressfaktorer. Nogle (af mange) variationsmulighederne for træningsprogrammet er listet herunder:

  1. Øvelsesvalg (Kørte du flad bænkpres med stang før – så prøv skrå med håndvægte)
  2. Antal sæt og gentagelser(Kørte du standard 3 x 10-12 før, så prøv med 5 x 6-8 -OBS! Vægten skal naturligvis være tungere, når vi skal løfte den færre gange nu)
  3. Pauselængde (Havde du før 90 sekunders pause mellem hvert sæt – så prøv med 75. Og holdte du ikke styr på det før, så prøv! Det virker)
  4. Træningsfrekvens (Du trænede før 3 gange om ugen – nu træner du 4)
  5. Split af programmet (Hvis du før trænede fullbody tre gange i ugen, kan du prøve med et upper/lower split 4 gange om ugen – 2 træningspas pr. kropsdel)

Ydermere er der også faktorer såsom: Intensitet, volumen, tempo greb mm. Disse vil gennemgås i en senere blog.